_MGL2394_0

Description

INNOVATION OCH FORSKNING SKAPAR ATTRAKTIONSKRAFT TILL ÖRNSKÖLDSVIK

RISE Processum, en del av High Coast Innovation Park, är ett internationellt nav där idéer utvecklas och verifieras. Forskningen som bedrivs bidrar inte bara till nya produkter och företag, utan lockar också talanger från hela världen.

Den här morgonen får vi veta mer om hur RISE Processum bidrar till att skapa tillväxt och attraktionskraft för Örnsköldsvik. Vad leder deras forskning till och hur kan företag här dra nytta av arbetet?

Vi är glada att presentera RISE Processum som gästvärd för Frukoststudion i april.Delar av programmet hålls på engelska. This Frukoststudio will partly be held in english.  

GÄSTER  

Karin Johnson, vd RISE Processum Sedan 2015 har Karin Johnson haft olika positioner inom RISE Processum och är numera VD sedan tre år tillbaka. Karin vill skapa möjligheter för nya innovationer och kommersialisering av framtidens biobaserade produkter och tjänster. Målet är att RISE Processum skall växa med 20 personer till 2025. Hur kommer den nya pilothallen påverka tillväxten i Örnsköldsvik?

Lalie Kossatz, utvecklingsingenjör 2018 flyttade Lalie Kossatz från Sydafrika till Örnsköldsvik. På RISE Processum arbetar hon sedan dess i bioteknikgruppen med bland annat fermentering och enzymer. Vad var det som lockade med Örnsköldsvik och hur drar företagen nytta av Lalies arbete?

Jonas Fahrni, kemiingenjör Jonas Fahrni kommer ursprungligen från Schweiz men bor numer i Örnsköldsvik och arbetar i kemigruppen på RISE Processum. Jonas jobbar nära företagen med bl.a. processer för framställning av produkter och kemikalier från biobaserad råvara. Ett par exempel är bland annat vanillin och bioolja. Vi får veta mer om hur Jonas höjer värdet på företagens restströmmar.

Gary Cass I april kommer Gary Cass från Australien till sin nya hemstad Örnsköldsvik för att forska hos RISE Processum och starta sitt bolag, Cass Materials AB. Gary har över 20 års erfarenhet av att forska inom bakteriell nanocellulosa och har varit en viktig samarbetspartner med många internationella konst- och vetenskapsprojekt. Ett exempel är Fermented Fashion, de första klänningarna gjorda av vin och öl som har ställts ut runt om i världen.

Location and date

Virtual EventCluster organisation
Share this Article